Vítej, Host. Prosím přihlaš se nebo se zaregistruj.
Forum k Photofiltre « Photofiltre « Problémy «  (Moderátor: Jitkara)změna velikosti souboru
Stran: [1]
  Tisk  
Autor Téma: změna velikosti souboru  (Přečteno 3824 krát)
Anonymous
Host
« kdy: 27. 03. 2008, 13:48:47 »

Zápasím už strašně dlouho s tímto problémem:

Mám fotku, která má 640 kB. Hodím jí do PhotoFiltru, ale aniž bych provedl jakoukoliv úpravu a znovu jí uložím opět do formátu jpg na 100 %, zvětší se vždy jeho velikost na 980 kB.

Pokud změním kompresi tak na 95 %, už to bude mít zase svých původních 640 kB, ale UŽ JE NA TOM ZBLÍZKA POZNAT, ŽE TO ZTRATILO 5 % KOMPRESE! Smutek( Což nechci.

Když mi přijde fotka, která má 3 MB, dám do ní potřebný text a opět uložím, bude mít 5 MB a to už fakt naštve Smutek

Nevíte někdo, čím to je, že PhotoFiltre (nebo to dělají i jiné editory) uloží tutéž fotku s větší velikostí? Proč???
Zaznamenáno
Anonymous
Host
« Odpověď #1 kdy: 27. 03. 2008, 14:26:01 »

Tak mi to tak vrtalo hlavou, že jsem našel na netu prográmek, co totálně a moc hezky analyzuje JPG soubor JPEGsnoop http://www.impulseadventure.com/photo/jpeg-snoop.html

A když jsem do něj hodil mou fotku 640 kB, jaké bylo zjištění!!!

Approx quality factor = 96.75 %

Takže pokud ho ve PhotoFiltru uložím na 100 % kvality, tak se logicky zvedne velikost. Ale víte co mi nejde do hlavy? PhotoFiltr přeci nemůže zpětně fotku dekomprimovat ne? Jestliže je originál na 96.75 % a já ho ve PhotoFiltru uložím na 100 %, tak by (podle mě) měla ta fotka zůstat na 96.75 %... jak on si dopočítá zpětně těch 3.25 % kvality? Odkud je vezme?

Když jsem do JPEGspoon hodil fotku otevřenou a následně hned uloženou ve PhotoFiltru už s velikostí 980 kB, fakt se tam objevilo approx quality factor = 100 %...

Tzn., že PhotoFiltr odněkud vytáhl těch 3.25 % kvality? Nikoliv:


PRO ZAJÍMAVOST JEŠTĚ JEDEN EXPERIMENT:

Originál fotky 640 kB (dle JPEGspoon 96.75 % komprese) ukládám ve PhotoFiltru na 20 % komprese. Velikost je 48 kB. JPEGspoon uvádí přibližnou kompresi 20.15 %. OK. A teď tenhle soubor, co už je na něm komprese opravdu znát, otevřu ve PhotoFiltru a uložím ho zase zpátky na 100 %...

A co se stalo?

No obrázek vypadá furt hnusně, ale je uložený na 100 % a velikost se zvětšila na 149 kB. JPEGspoon samozřejmě tvrdí, že kvalita je 100 %.

ZÁVĚR:
Jestliže JPEG okoušu, už tam zpátky kvalitu nedostanu. Ale hlavně - ve PhotoFiltru není 100 % jako 100 %. Je to samozřejmě myšleno 100 % PŮVODNÍ KVALITY OBRÁZKU.

Jestliže měl můj originál 96.75 %, tak když ho uložím na 97 %, bude kvalita úplně stejná jako na 100 %. Akorát s tím rozdílem, že na 100 % se zvýší jeho velikost (kdežto na 97 % zůstane přibližně stejná velikost i kvalita s originálem). PROČ SE ALE ZVÝŠÍ VELIKOST Co??? K tomu by byl potřeba asi nastudovat detailní process komprese obrázků, ale to není pro naší práci s obrázky potřeba vědět.
Zaznamenáno
Skupca
Hero Member
*****
Příspěvků: 609



WWW
« Odpověď #2 kdy: 01. 04. 2008, 21:38:56 »

to je docela zajímavý,už párkrát jsem taky uvažovala o tajích komprese,ale nikdy mně to nedokoplo k takovýmhle experimentům....no jsem zvědavá,jestli se najde někdo,kdo to názorně vysvětlí...Úsměv
Zaznamenáno
Ludek
Hero Member
*****
Příspěvků: 534


« Odpověď #3 kdy: 01. 04. 2008, 22:19:28 »

tento problém má viac editorov/ak nie všetky/.Aby som použil presné čísla,tak napr PhotoEditor z MS Office :obrázok 52kB dám len "uložiť",výsledný súbor má znova 52kB.Ak ho dám "uložiť ako",nastavím 100%,výsledný súbor má 130kB.Ak chcem dosiahnuť pôvodných 52kB,musím nastaviť len 85%.
Viem o tom dávno a predpokladám že Profi programy to nepoznajú.Ale to by možno niečo povedal Maw.
Zaznamenáno
fantomik
Newbie
*
Příspěvků: 1


« Odpověď #4 kdy: 02. 04. 2008, 15:45:54 »

(To jsem já "Anonymní", co založil toto téma a experimentoval s velikostí souboru po kompresi - chtěl jsem někam patřit, takže jsem se zaregistroval Mrknutí)

Já se ale pořád bojím, že když otevřu fotku s kvalitou 80 %, uložím jí zase s kvalitou 80 %, pak otevřu a znovu uložím s kvalitou 80 %, že se ta kvalita pořád snižuje...že to druhé uložení s kvalitou 80 % už je jen těch 80 % z těch původních 80ti %.... chápete mě? Úsměv I když můj experiment hovoří o tom, že pokud budu ukládat pořád na 80 %, tak to bude pořád 80 % i kdybych to uložil tisíckrát... ale stejně se bojim, že si zmrším kvalitu fotky...

Ale fakt by mě zajímalo, jestli to profi programy mají podobně...
Zaznamenáno
Ludek
Hero Member
*****
Příspěvků: 534


« Odpověď #5 kdy: 02. 04. 2008, 18:15:53 »

zatial som nehladal,ale ak zistím niečo viac,popr.nejaký link,tak ho sem hodím.Neskúšal som ukladať v "týchto problémových" programoch v inom formáte.Možno aj to problém vyrieši,pretože čo sa týka formátu JPG,JPEG,tak je to samo o sebe stratová kompresia...
no len tak v Google zadať JPG a máš toto:http://sk.wikipedia.org/wiki/JPEG

[Upravil dne 2-4-2008   Ludek]
Zaznamenáno
Maw
Pomůžu, když budu vědět.
Global Moderator
Hero Member
*****
Příspěvků: 1088



WWW Email
« Odpověď #6 kdy: 02. 04. 2008, 18:24:05 »

To all:
Komprese je vážně problém. Jenže: Stále se tu bavíte o JPG, tedy ztrátové kompresy. Proto je s ní takový problém. Když máte obrázek 1M a dáte ho Uložit jako přibude k němu nějaké to kilíčko navíc (další metadata, ICS profil atd). Pokud by jste chtěli ukládat 1:1 tak by bylo potřeba si hrát s nastavením ukládání. Nezapomeňte,  že cokoliv dalšího do obrazu přidáte vy sami (písmo, filtr, masku atd) tak se vám soubor opět nafoukne.
Pokud fotím a opravdu mi o něco jde, fotím do RAW, tedy bezestrátového formátu. V něm udělám všechny ty postprodukční kroky a teprve výsledek uložím do JPG, ale mnohem lépe je do TIFF. Já používám PhotoShop CS3 Extended, tedy tu nejvyšší a nejlepší verzi PS firmy Adobe (vše koupené a legální ) a u něj se spousta věcí dá nastavovat. Moje řešení pro vás je:   Pokud upravujete vámi vyfocenou fotku tak z ní vypněte metadata, tím se váš soubor zmenší. Pak si v něm udělejte vše co potřebujete a uložte jak potřebujete. Jen připomínám, že s originálem dělá jen debil - pro úpravu jsou kopie!

Maw  :cool:
Zaznamenáno
Ludek
Hero Member
*****
Příspěvků: 534


« Odpověď #7 kdy: 02. 04. 2008, 18:30:39 »

Maw - naprostý súhlas.A tie kópie samozrejme z času na čas zálohovať na odloženom HDD.To už som tu niekde rozviedol .
Zaznamenáno
Stran: [1]
  Tisk  
 
Skočit na: